top of page
  • Foto van schrijverHilde Van Den Bossche

Verblijfsregelingen minderjarige kinderen in tijden van het coronavirus;


Uitgangspunt: naleving van de verblijfsregeling

Ook in coronatijden moeten verblijfsregelingen blijven worden uitgevoerd zoals gehomologeerd of opgelegd door de rechter. Het kind heeft er belang bij om zijn beide ouders te blijven zien en de ouders hebben er omgekeerd ook belang bij om het kind te zien.

De coronamaatregelen van de regering verbieden vooralsnog niet dat kinderen naar hun ouders worden gebracht en dat dus wissels nog steeds plaatsvinden in het kader van de verblijfsregeling. Het betreft noodzakelijke verplaatsingen die vooralsnog niet verboden zijn.

Uitzonderingen op deze regel;


1. de ouders komen anders overeen

De ouders kunnen onderling altijd afwijken van de verblijfsregeling voor zover beiden daarin vrijwillig toestemmen.

2. Er is sprake van een noodtoestand


Een situatie van noodtoestand vormt een rechtvaardigingsgrond voor de niet-naleving van de verblijfsregeling. In tijden van corona gaat het dan, de maatregelen zoals afgekondigd door de regering indachtig om de volgende situaties:

- een van de ouders is besmet met corona

Het wordt absoluut afgeraden om het kind over te brengen naar de ouder die besmet is met corona. Om besmetting te voorkomen wordt aanbevolen om het kind bij de ouder te laten die niet besmet is. Verblijft het kind evenwel bij een ouder die besmet is met corona, dan wordt overeenkomstig de coronamaatregelen van de regering, aanbevolen om het kind niet over te brengen naar de niet-besmette ouder.

- het kind is besmet met corona.

Is het kind besmet met het coronavirus dan geldt dezelfde redenering als reeds weergegeven. Breng het zieke kind niet over van de ene ouder naar de andere, maar laat hem of haar uitzieken bij de ouder waar hij of zij verblijft. Dit om verspreiding van het virus te voorkomen.

- een andere bij de ouder inwonende persoon is besmet met corona

Is een andere persoon, zoals de plusouder, grootouder of een ander familielid, inwonend bij de ouder van het kind besmet met corona dan zijn dezelfde richtlijnen van toepassing als supra weergegeven.

- beide ouders en/of het kind zijn besmet met corona

Zijn beide ouders en/of het kind besmet met het coronavirus dan wordt overeenkomstig de maatregelen van de regering aanbevolen dat de zieke ouders en/of het kind thuisblijven teneinde de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bijgevolg is het aanbevelenswaardig om in dit geval het (al dan niet zieke) kind niet over te brengen van de ene zieke ouder naar de andere zieke ouder in het kader van de verblijfsregeling.


Contacteer ons voor verder advies.

62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Welkom!

Welkom op onze vernieuwde website! Door middel van een gestructureerde, mooi-ogende, gemakkelijk te gebruiken website hopen wij vanaf vandaag jullie gemakkelijker te kunnen helpen. Neem gerust een kij

Comments


bottom of page